guides4 in this area

selling to regulated and public buyers.

When the buyer is a public authority or a regulated company, a law decides parts of the process: how the specification is written, what can be tested, and which questions a supplier has to answer. These guides cover what the rules say and how to sell inside them. They are not legal advice.

  1. 01you sell to a Polish public buyer2 guides
  2. 02the buyer is under NIS2 or DORA2 guides
  3. 03the buyer wants a test first1 guide

read them in this order.

tools for this area.

questions these guides answer.

What is an OPZ in a Polish tender?

The opis przedmiotu zamówienia, the technical specification of the contract. In software and security tenders it is usually a numbered list of functional and technical requirements, often with minimum parameters, required integrations, licensing models and support terms. Bidders confirm compliance requirement by requirement.

More in why a vendor with the better product loses a Polish tender

Does the Polish Public Procurement Law apply to purchases below PLN 170,000?

As of November 2026, Article 2(1)(1) of the Pzp applies the act to classic contracts awarded by public authorities from PLN 170,000, net of VAT. Below that value the act's procedures do not apply, and the buyer follows its internal rules and public finance law, although it still reports these purchases in its annual report under Article 82(1). This is not legal advice.

More in below the tender threshold: how Polish public buyers purchase under PLN 170,000, and when to bid at all

Can a product make a company NIS2 compliant?

No. NIS2 obligations apply to organisations, which must take risk-management measures and report incidents. Products can support specific measures, such as access control or logging. Compliance is an outcome of the organisation's management system.

More in NIS2 in a sales conversation: what the law asks of suppliers, and what it doesn't

Does DORA apply to a security vendor selling to a bank?

Mostly through the bank. Regulation (EU) 2022/2554 keeps the financial entity fully responsible for its obligations when it uses ICT services, so the bank must assess you, record you in its register of information and put the clauses of Article 30 in your contract. Direct EU oversight applies only to ICT providers the European Supervisory Authorities designate as critical. As of November 2026 the first list, published on 18 November 2025, names 19 providers.

More in DORA in a sales conversation: what a bank will ask an ICT supplier